Wat doen we met de buxus? Deze vraag horen we heel vaak. Na de buxusschimmel en buxusmot zitten veel tuinliefhebbers met de handen in het haar.

Ook in 2017 verwachten we weer overlast door de buxusmot. Gelukkig is deze te bestrijden en zijn er ook alternatieven voor de buxus.

Buxusmot

Buxus is een klassieke plant die niet weg te denken is in Nederlandse tuinen. In haagvorm, buxuswolken en vormsnoei is deze winterharde groenblijver populair. De buxus is ook de favoriet van de buxusmot die via geïmporteerde planten uit Azië naar Europa is gekomen. Vorig jaar stond de buxus in veel tuinen er treurig en kaalgevreten bij.

De rupsen van de buxusmot zijn het hele jaar aanwezig en worden actief boven de 10 graden. Om de mot te bestrijden controleert u de struiken vanaf april regelmatig. Als u rupsen ziet begint u met het spuiten van het bestrijdingsmiddel. Dit middel kunt u uiteraard bij ons bestellen. Het bestrijden van de rupsen is arbeidsintensief en moet regelmatig gebeuren. De vlinders leggen steeds opnieuw eitjes en de rupsen leven gemiddeld 27 dagen. Het kan zo zijn dat u voor de zomervakantie uw planten “schoon” heeft en na de zomervakantie kale buxus aantreft.

Schade door buxusmot
Rupsen van buxusmot

Alternatieven voor buxus

We hebben verschillende alternatieven voor de buxus die bestand zijn tegen buxusmot en buxusschimmel.

De Ilex Crenata lijkt het meeste op de buxus en kent dezelfde groeiwijze. We merken dat de Ilex Crenata het op de vette grond in de Alblasserwaard helaas lastig groeit. Als we de Ilex Crenata plaatsen moeten we ook de grond vervangen door een zand/veengrond waarop de Ilex goed gedijt. Een ander leuk alternatief is de Ilex Little Rascal het unieke van de Ilex Little Rascal is dat hij in de winter verkleurd van groen naar een diepe bronskleur.

De Prunis Lucitanica is ook een mooi groenblijvend alternatief voor buxus. De onderhoudsfrequentie is bij deze plant ook hetzelfde als de bekende buxus. Andere groenblijvende alternatieven zijn de Taxus Baccata, Lonicera Nitida (kamperfolie) en we kunnen nog wel meer buxusvervangers bedenken.

Advies in uw situatie

Als u overweegt de buxus te vervangen dan komen we graag vrijblijvend langs. We kijken dan welk alternatief in uw situatie het beste is. Vormde de buxus een haag of had u buxus in een mooie vormsnoei variant? We kijken met u mee en geven echt advies op maat in de keuze voor uw buxus-vervanger.

CONTACT OVER BUXUS/BUXUSVERVANGER

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.