In de winter ligt het werk van de hovenier zeker niet stil. Het accent verschuift, maar er is volop werk te doen in de tuinen.

Winterklaar maken

Winterklaar maken van tuinen is een belangrijk onderdeel van het tuinonderhoud. We zien in het winterklaar maken wel een verschuiving ontstaan. Het traditioneel winterklaar maken is het afknippen van alle vaste planten en verwijderen van al het afgevallen blad. In overleg met de klant laten we tegenwoordig bewust uitgebloeide planten staan. Veel uitgebloeide bloemen hebben een prachtig wintersilhouet zoals de hortensia en agapanthus. Door bepaalde planten te laten staan voorkomen we dat de tuin er ‘kaal’ uitziet. In overleg laten we de bladeren in de borders liggen, dit is goed voor de bodem en de dieren. Insecten, vogels en egels houden van een “rommelige” tuin. Bij een winterbeurt strooien we borders ook vaak af met bemeste tuinaarde, verrichten we snoeiwerk en verpoten we vaste planten.

Echte winterklussen

Er zijn klussen die bij uitstek in de winter gedaan worden. De boomverzorging of het verwijderen van bomen wordt vaak in het najaar uitgevoerd. Dit heeft de praktische reden dat de bomen geen blad hebben en dat het dus gemakkelijk is om de werkzaamheden uit te voeren. Het af te voeren materiaal heeft dan ook een minder groot volume. Het daardoor eenvoudiger en voordeliger om een boom te verwijderen in het najaar dan in andere seizoenen. Beschoeiingswerk en vlonders worden ook vaak in het najaar uitgevoerd. Dit heeft te maken met het “sloten” van de watergangen wat vaak in het najaar gebeurt. Als er geen riet of andere waterplanten staan is het eenvoudiger om beschoeiingen en vlonders aan te leggen.

Bijna alles gaat door in de winter

De normale werkzaamheden gaan ook gewoon door in de winter. We kunnen bijna alle werkzaamheden uitvoeren. Zolang het niet vriest gaan we gewoon door met tuinaanleg, bestraten en het leggen van gras en planten van bomen en grote struiken is ook geen probleem. Het is juist aantrekkelijk om in de winter de contouren, grondwerk en bestrating van een nieuwe tuin al helemaal gereed te maken. Het enige wat dan nog in het voorjaar hoeft te gebeuren is het aanplanten en dat is een relatief kleine klus met weinig overlast.
Heeft u een klus voor deze winter? We helpen u graag en denken met u mee!