Sedum is een geslacht uit de vetplantenfamilie met wel vierhonderd tot vijfhonderd soorten. Sedum heeft bijzondere eigenschappen. Deze vetplantjes zijn winterhard, houden goed vocht vast en zijn bestand tegen zon en schaduw. Wij plaatsen sedum in de vorm van matten of bakken. De matten en bakken bevatten een mix van verschillende soorten sedum.

Sedum in de tuin

Sedummatten zijn goed te gebruiken als bodembedekker. De matten bedekken direct en sedum zaait gemakkelijk uit. Doordat de matten dicht beplant zijn heeft onkruid ook minder kans. In een tuin in Boven-Hardinxveld hebben we sedum-matten onder een trampoline geplaatst. Deze trampoline heeft een lichtdoorlatenheid van 75% en hierdoor groeit de sedum ook onder de trampoline. Een voordeel van sedum is dat het vocht goed opneemt waardoor je bij buien geen plasvorming onder de trampoline krijgt. Daarnaast geeft het een frisser aanblik dan worteldoek of grind wat normaal vaak onder een trampoline aangelegd wordt.

Sedum op uw dak

Sedum is bekend van de toepassing op daken. Het heeft veel voordelen om een dak te voorzien van sedum.

  • Een sedumdak is koel en kan de binnentemperatuur met maar liefst 5 graden verlagen. In de winter beschermt de dikke beplantingslaag van een groendak uw huis tegen de kou.
  • Een sedumdak houdt jaarlijks 60 tot 80 procent meer water vast dan een bitumen dak. Hiermee verkleint u de kans op wateroverlast op uw eigen perceel en in uw directe omgeving.
  • Een sedumdak draagt bij aan biodiversiteit. De beplanting van groene daken trekt insecten zoals bijen, vlinders en andere insecten
  • Een sedumdak gaat langer mee. De levensduur van de dakbedekking wordt met zo’n 1,5 tot 2 keer verlengd.
  • Een sedumdak is natuurlijk ook prachtig om naar te kijken. Sedum is het jaar rond groen, bloeit in het voorjaar en heeft weinig onderhoud

Wilt u meer weten over sedum en de mogelijkheden voor uw tuin of dak? Neem dan contact met ons op voor een afspraak.