Tuin aanpassen op droogte

Door de jaren heen zien we de temperatuur in het voorjaar en in de zomer stijgen en maken we langere perioden van droogte mee. Ook dit jaar werd er gewaarschuwd om niet te veel te sproeien en geen badjes maar te vullen. Maar hoe kunt u minder sproeien zonder dat de tuin er dor en droog bij staat? 

Beplanting positie
De positie van beplanting is van groot belang voor het aanzien en de gezondheid van planten. In de zomer zien we veel hortensia’s die ‘verbranden’, dat is natuurlijk zonde. Het is beter om een hortensia op een plaats te zetten waar niet heel de dag de volle zon op schijnt. Het is natuurlijk zonde om een mooie hortensia zomaar weg te doen. We adviseren u graag over een betere standplaats. Het najaar is ook bij uitstek de tijd om hortensia’s te verplaatsen. 

Plantensoorten
De warme en droge zomers zullen voorlopig nog wel aanhouden. Gelukkig zijn er ook planten die goed tegen zon en droogte kunnen. Kijk maar eens naar de warme landen om ons heen zoals zuid Frankrijk, Spanje of Griekenland. Planten zoals lavendel, ezelsoor, zonnehoed, kattenkruidzonneroosje en ijzerhard zijn uitstekend bestand tegen hitte. Klimplanten die goed tegen warmte en droogte kunnen zijn de passiebloem en Toscaanse jasmijn. Vetplanten zoals de hemelsleutel (Sedum Matrona) zijn ook goed bestand tegen droogte. In de regel zijn planten met een grijs, glanzend of behaard blad goed bestand tegen warmte en droogte.

Bodembedekking
De ene plant is beter bestand tegen water dan de andere plant. Naast de positie van de planten en plantkeuze is de keuze in bodembedekking van grote invloed op de vochthuishouding van de tuin. Kale onbedekte grond verdampt snel water als de zon erop staat. Door de bodem te bedekken met kokos gaan we verdamping van het kostbare water tegen. Kokos bodembedekker bestaat uit versneden kokos bast en is het restproduct uit de kokos-industrie. Deze bodembedekker houdt het vocht uitstekende vast en is ook nog eens zacht. We gebruiken het in borders maar ook op tuinpaadjes. Naast het vasthouden van vocht voorkomt het onkruid in de borders. Kokos wordt langzaam verteerd en heeft een levensduur tot wel 8 jaar.  

We geven u graag advies over aanpassingen waardoor uw tuin droogte bestendig gemaakt kan worden. Het weer kunnen we niet veranderen, maar uw tuin wel! 

Recente berichten