Dieren in de tuin

Het is altijd gezellig om een levendige tuin te hebben. Het bezoek van mezen, vinken, lijsters roodborstjes en andere vogels brengt gezelligheid. Hoe maakt u uw tuin aantrekkelijk voor dieren?

Egels

Naast vogels is de egel ook een leuk diertje om in de tuin te hebben. Volwassen egels gaan eind november in winterslaap en jongere dieren doen dit vanaf eind december. U kunt egels helpen door bladeren, takken of een composthoop in de tuin te laten liggen. Ruim niets op zonder te controleren of er misschien een egel in slaapt. Egels hebben veel ruimte nodig, zorg ervoor dat ze gemakkelijk naar de buurtuin kunnen lopen door een haag te kiezen in plaats van een schutting of plaats een egelpoortje in de schutting van 15×15 cm. Om te overwinteren kunt u een egel ook helpen door een egelhuisje te kopen of te timmeren.

Vogels

In de winterperiode worden vogels vaak gevoerd. Wij adviseren om rekening te houden met de volgende punten.

  • Leg voer op een voederplank die onbereikbaar is voor natuurlijke vijanden.
  • Voer niet teveel tegelijk en liefst ’s ochtends (na een koude nacht hebben vogels behoefte aan een stevig ontbijt) en tegen het einde van de middag. Te veel voer gaat schimmelen en trekt muizen en ratten aan.
  • Strooi als het glad wordt geen zout maar zand. Vogels kunnen het zout namelijk binnenkrijgen (via insecten die er dood van gaan of via smeltwater) en daarvan ernstige nierproblemen krijgen. Zout is ook slecht voor de planten en bomen in uw tuin en voor het bodemleven
  • Verspreid het snoeien van struiken over meerdere jaren om beschutting te behouden.
  • Plant struiken of planten die vruchten dragen. Op de website van de vogelbescherming vindt u een overzichtelijke lijst met vogelvriendelijke beplanting. https://www.vogelbescherming.nl/in-mijn-tuin/tuininrichting/vogelvriendelijke-beplanting

Onze laatste tip voor alle dieren in de tuin is het gebruik van gifstoffen te voorkomen. Gifstoffen om insecten of slakken te bestrijden hebben ook invloed op de dieren die insecten of slakken eten zoals egels en vogels.

Uiteraard kunnen wij u adviseren hoe uw tuin diervriendelijk gemaakt kan worden.

Recente berichten